BIBLIOTECA

BIBLIOTECA

Biblioteca Johannes Honterus

Cele mai multe carti tiparite de Honterus au fost destinate bibliotecii scolii sale,cât si celei orasenesti. Scoala primeste o misiune de onoare prin posibilitatea de a detine carti de valoare, pe care sa le poata împrumuta elevilor sai.

Multe carti din aceasta biblioteca scolara proveneau de la biblioteci din Grecia. Documente ale epocii nearata ca, în data de 27 iunie 1543, municipalitatea hotaraste ca 312 guldeni sa fie dati bibliotecii pentru a se achizitiona noi carti. În scurt timp,încaperile destinate bibliotecii devin neîncapatoare, astfel încât, în 1547 se hotaraste construirea unei noi cladiri, care sa fie destinata bibliotecii scolii. În luna septembrie a aceluiasi an, cladirea este terminata.

Despre aceasta biblioteca,J. Honterus îi va scrie lui Sebastian Münster: „”În acest oras se gaseste noua biblioteca, asa cum în Pannonia, dupa distrugerea bibliotecii lui MathiasCorvinul, în 1541, niciunde nu se mai gaseste””. Aceasta a fost prima cladire din Transilvania destinata unei biblioteci. Regulamentul scolar redactat de Honterus mentioneaza si despre primul catalog de biblioteca din tara noastra. Marele incendiu care a mistuit o parte a centrului Brasovului în 21 aprilie 1689, a distrus, atât cladirea, cât si bogatul fond al bibliotecii; au mai fost salvate doar 26 de lucrari!